Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
West-Vl Provinciale dag (8/11/2023)

West-Vlaamse provinciale dag groeit uit tot een absolute topper .

De prachtige zalen van “Salons De Vrede “ te Ichtegem zorgden op zondag 5 november “the place to be” voor de liefhebbers uit de kustprovincie. En…..het mag gezegd, de bijeenkomst is uitgegroeid tot een uitmuntende voltreffer.

In de voormiddag vanaf 10 uur was er de prijsuitreiking van de West-Vlaamse Jeugdbeweging . Een prijsuitreiking welke door een volle zaal jonge liefhebbers - al of niet vergezeld door hun ouders  - werd bijgewoond. Kristof, Romain en Frans (de bestuursleden van de West Vlaamse Jeugdbeweging) konden heel wat trofeeën, medailles en bons voor duivenvoeders aan de geklasseerde leden overhandigen. Er waren daarbij twee algemene kampioenen, enerzijds Melvin Florizoone uit Voormezele bij de – 30 jarigen en anderzijds Vermeersch-Depraetere uit Zwevegem bij de starters . Kort daarop werden ook de trofeeën overhandigd geschonken door de KBDB P.E. West-Vlaanderen door voorzitter Dany Vandenberghe .

Als tweede luik van de Provinciale dag volgde dan vanaf 12 uur de huldiging van de vele geklasseerden in de diverse kategoriën , hetzij vanaf snelheid t.e.m. de zware fond. Bij het betreden van de ruime zaal viel onmiddellijk het prachtig getooide podium op met trofees en bloemen . Meer dan 200 aanwezigen ( meer dan vorig jaar trouwens ) tekenden present voor een hoogstaand culinair banket onder de vorm van een brunch, een formule welke bij iedere aanwezige fel in de smaak viel, uiterst lekker eten en voldoende genoeg voor iedereen . Kwaliteit op en top , “de” grote eigenschap van de bekende  “Salons de Vrede” te Ichtegem .

Bij aanvang van de feestnamiddag was er vooreerst de traditionele openingstoespraak door de heer Dany Vandenberghe, voorzitter van de P.E. West-Vlaanderen. Een toespraak die met luid applaus werd beantwoord. Hier volgt dan de integrale tekst welke door de voorzitter werd aangebracht :

Beste vrienden duivenliefhebbers ,

In naam van het comité PE West Vlaanderen wil  ik  jullie allen hartelijk welkom heten op onze provinciale kampioenendag.

Een hoogdag voor de duivenliefhebbers uit onze provincie.

Dank aan de 227 aanwezigen vandaag waardoor we opnieuw van een succes mogen spreken. 

We gaan er weer iets moois van maken. De uitbaters en personeel van onze ondertussen vertrouwde locatie” Salons De Vrede” , staan daar mede garant voor.

Deze voormiddag kwam de jeugd reeds aan bod. Een bijzonder woord van dank en appreciatie  aan de bestuursleden van de West Vlaamse jeugdbeweging die alles in goede banen hebben geleid en vele jeugdleden fier en gelukkig hebben gemaakt.

 Bij de aanwezigen hier aan tafel zien we ook meerdere vertegenwoordigers en medewerkers uit onze verenigingen . 

Ook voor die mensen een woord van dank.  Een vol seizoen paraat staan voor onze liefhebbers verdient alle respect. Ik weet als geen ander wat jullie daarvoor moeten opbrengen.  Chapeau want zonder jullie is er geen duivensport mogelijk. Sommigen durven dit wel eens te vergeten.

In de loop van de namiddag gaan we alle kampioenen en prijswinnaars uit de verschillende disciplines huldigen. We zijn in onze provincie dit jaar ook 6 nationale winnaars en 4 nationale kampioenen rijker geworden. Nu al wil ik alle mensen die straks de revue zullen passeren van harte feliciteren.

Het topjaar 2022, waarbij we  in onze provincie niet minder dan 16 nationale winnaars en 7 nationale kampioenen in de bloemen mochten zetten , was moeilijk nog te evenaren.

Toch zijn we tevreden van het voorbije seizoen. Het weer en windrichting hadden we niet in handen, maar toch mogen we spreken van een normaal verloop van de vluchten.

Nergens liepen grote wielen af. Wel hebben onze jonge duiven een moeilijke start gekend door de aanhoudende oostelijke windrichtingen, waarvan we weten dat die soms moordend kunnen zijn, met jammer genoeg vele verliezen tot gevolg.

De voorbereidingen op het komend seizoen zijn reeds aan gang.

Ook de Nationale vluchtkalender voor volgend seizoen is reeds bekend en ik durf, en dit in naam van het comité PE West-Vlaanderen, zeggen dat we daar alles behalve gelukkig mee zijn.

We hadden vanuit onze PE een mooie en voor quasi iedere liefhebber haalbare kalender ter voorstel ingediend voor bespreking op het nationaal sportcomité.

Het werd ons absoluut niet in dank afgenomen en mochten aanhoren dat het "not done" is dat Provinciale Entiteiten voorstellen voor de kalender indienen.  

Heel spijtig allemaal, zeker als men weet dat persoonlijke inbrengen dan wel opgenomen worden...

 

Terloops wil ik ook even meegeven dat zowel de nationale voorzitter als de voorzitter van het nationaal sportcomité een uitnodiging kregen voor deze hoogdag van de West-Vlaamse duivensport. Jammer dat we geen van beiden konden verwelkomen.

 

Maar goed , op provinciaal niveau kunnen we absoluut niet klagen. Op sportief vlak  kwamen er heel weinig klachten binnen waardoor we er vanuit gaan dat we gerust de ingeslagen weg verder kunnen blijven bewandelen. We zitten nog met problemen op de KHF vluchten, waar de duiven regelmatig in slechte conditie thuis komen maar dit is een fenomeen dat zich overal voordoet en niet alleen in West Vlaanderen. Ondanks de vele controles op verzorging en uur van aankomst op de lossingsplaats blijft de reden één groot vraagteken. We volgen dit zeker verder op.

Nieuw dit seizoen was de automatische berekening van de kampioenschappen . We hadden niet durven hopen dat deze primeur voor onze provincie  zo vlot ging verlopen. Terechte klachten zijn er niet geweest. Een woord van dank aan de KBDB die dit alles praktisch en financieel mogelijk maakte. We mogen daarin vooral de rol van onze secretaris Nico niet vergeten.  Dank u wel daarvoor Nico.

Op de snelheidsvluchten werden, met steun van de PE West Vlaanderen, op vele plaatsen mooie verbonden opgericht waardoor onze liefhebbers nu ook kunnen concurreren op de nationale en provinciale kampioenschappen snelheid .                                                               De onkosten voor het maken van die verbond uitslagen, namen we graag voor onze rekening zodat er voor de liefhebbers geen extra kosten aan verbonden waren.

We hopen dit in de toekomst verder te kunnen garanderen. Natuurlijk zijn daar inkomsten voor nodig . Inkomsten die we ook broodnodig hebben voor de organisatie van onze provinciale dag. Aan de prijzen die hier vandaag uitgereikt zullen worden hangt uiteraard een stevig prijskaartje . 

Heel wat van de kampioenen hebben nu reeds een bon geschonken voor onze jaarlijkse bon verkoop , waarvoor onze oprechte dank. Maar we gaan nog een duwtje nodig hebben.

Wie ons nog wil steunen met een bon, hetzij voor een jonge duif, hetzij voor een duif klaar voor de kweek, kan daarvoor gerust bij ons of onze secretaris Nico terecht.  De bon verkoop is mede daarvoor nog even uitgesteld naar eind december.  We rekenen op jullie.

Tijd nu om onze kampioenenviering echt van start te laten gaan.

Straks zal Jacques Mestdagh  de prijsuitreikingen in goede banen leiden.  Jacques doet dit al jaren met volle overgave en we zijn hem daar bijzonder dankbaar voor.

Na de prijsuitreikingen, staat de DJ klaar om de rest van de namiddag en avond op te fleuren waarbij een dansje absoluut niet mag ontbreken.

Er rest mij nu enkel jullie nog een aangename namiddag toe te wensen en voor straks smakelijk eten.   

 Ik dank jullie.

Na het aperitief volgde de uitreiking van de medailles aan de zonale winnaars ( A1 en A2) , terwijl vervolgens alle kategoriën aan de beurt kwamen , dit in samenspraak met de verantwoordelijke van de feestzaal .

Hierna volgen de top-drie in iedere kategorie !

Snelheid oude & jaarse : 1) Bernard Corteel (Koksijde), 2) Eddy Hubrecht ( St Andries), 3) Delbaere-Sampers (Menen) met 17 genomineerden in totaal

Snelheid jongen : 1) Bultynck Timmy ( Menen), 2) Stefaan Vanthorre (Torhout), 3) Philip Roelstraete(Ooigem) met 29 genomineerden in totaal

 Kleine halve fond oude & jaarse : 1) Van Damme-Van Dromme (Pervijze) , 2) Deschacht-Denduyver (Westkerke) , 3) T’Joens Vivien (Otegem) met 22 genomineerden in totaal

Kleine halve fond jongen: 1) Calus Ronny ( Heist à –Zee), 2) Terryn Romain (Deerlijk), 3 ) Hok Bastiaenssen (Zerkegem) met 12 genomineerden in totaal

Grote halve fond oude: 1) Debacker Chris ( Beveren-Leie), 2) Verhaest Rudi(Lichtervelde), 3) W-J-H Dekeyser( Koekelaere) met 12 genomineerden in totaal

Grote halve fond jaarlingen : 1) Heggermont Laurens(Ingelmunster), 2) A & C Allemeersch-Vanparys(Ruddervoorde), 3) Debacker Chris ( Beveren-Leie) met 10 genomineerden in totaal

Fond oude : 1) Debacker Chris , 2) Team Platteeuw ( Rumbeke), 3) De Saer Rudi( Ruiselede) met 9 genomineerden in totaal

Fond jaarlingen : 1) M & G Pollin ( Snellegem) , 2 ) Verheye Rino ( Aalbeke), 3) Norbert & Stefaan Ally ( Aarsele) met 11 genomineerden in toaal

Fond jongen: 1) Debacker Chris ( Beveren-Leie), 2 & 3 Rudi Verhaest ( Lichtervelde)

met 14 genomineerden in totaal

Zware fond oude & jaarlingen : 1 & 2 & 3 Geert Maroy ( Heestert) met 11 genomineerden in totaal

All-round oude & jaarse : 1) Roose-Pyra ( Bekegem), 2) Deruyck Bart (Oostrozebeke), 3) Demonie Guido ( Langemark) met 13 genomineerden in totaal

All-round jongen: 1) Heggermont Laurens ( Ingelmunster) 2) Lannoo-Ballegeer ( Moerkerke), 3) Hok Bastiaenssens (Zerkegem) met 13 genomineerden in totaal

Algemeen Kampioenschap 2023:

Debacker Chris – 2) Vandepoele E &V – 3 ) Roose-Pyra

Tussenin werd ook Nico, de immer plichtbewuste, punctuele en ijverige provinciale secretaris, tot zijn grote verrassing  eventjes in de bloemen gezet door de provinciale voorzitter. Een mooi tussendoortje waarbij Nico een stevig applaus mocht in ontvangst nemen.

Na het overhandigen van trofeeën en bloemen aan de vele laureaten in de prov. asduifkampioenschappen werd tot slot van het officiële gedeelte nog hulde gebracht aan de West-Vlaamse nationale winnaars en kampioenen, gevolgd door de nationale hymne.

Nationale winnaars zijn :

Jan Nobus uit Heist-à Zee ( Limoges oude van 03-06)

Team Platteeuw uit Rumbeke ( Valence oude)

Kurt Verhulst uit Meulebeke ( Argenton oude 09-06)

Werner Vansteelant uit Ruddervoorde ( Pau)

Marc Desplenter uit Kortemark ( Barcelona)

Team Hooymans WVL uit Desselgem ( Chateauroux 09-09)

Nationale Kampioenen :

Ronny Calus (Heist à Zee): 1e nat. kamp KHF jongen 1 + 2

Chris Debacker ( Beveren-Leie): 1e nat. kamp. GHF oude & jl 1 + 2

Geert Maroy ( Heestert): 1e nat. asduif. Grote Fond jaarse

Mathias Putman ( Zwevegem): 1e nat. kamp. Grote Fond jaarse 1 + 2

Het provinciaal comité bestaande uit Dany Vandenberghe, Wim Logie en Paul Haesaert , mogen samen met  provinciaal secretaris Nico, met terecht grote fierheid terugblikken op hun Provinciale Dag , welke uitgroeide tot een door iedere aanwezige  fel gesmaakte bijeenkomst met als ingrediënten een bijzonder hoogstaande culinaire brunch, een feilloze en vlotte uitreiking der prijzen aan die vele geklasseerden en een stipt opgevolgd programma dat werd afgerond om 17 uur zoals voorzien. De vele positieve commentaren welke het provinciaal comité aan hun adres mochten ontvangen,  getuigen van een uiterst gezellige happening. Een dikke proficiat aan het provinciaal bestuur en de secretaris, jullie werk vrienden verdient alle waardering . Chapeau heren !! Het was top !!!

Hierna werd het feest verder gezet op de tonen van de muziek gebracht door de DJ .