Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
In Flanders Fields Pigeon Classic (1/10/2018)

 

Marleen Jaecques & Maria Lannoo uit Merkem  wonnen de “In Flanders Fields Pigeon Classic 2018 “ voor jonge duiven in West-Vlaanderen.

Op 29 juli werd  in de kustprovincie de provinciale herdenkingsvlucht uit Compiègne ( gelost te Clermont)  gevlogen. Deze wedvlucht werd in het leven geroepen ter herdenking van de Groote Oorlog 14-18 en dit ter herinnering aan de duizenden mensen die er toen het leven lieten alsook als een eerbetoon aan de militaire reisduiven die in  W.O. I een zeer grote rol speelden. Het geheel stond onder organisatie van het West Vlaams Verbond (W.V.V.)  in samenwerking met de Verbroedering van Vaderlandslievende Verenigingen van Roeselare met o.a. de steun van de provincie West-Vlaanderen en het stadsbestuur van Ieper .

Gelost om 7 u 40 viel de 1e duif van het ganse deelnemersveld te Merkem, een dorp gelegen tussen Ieper en Diksmuide en dit bij de tandem gevormd door  Marleen Jaecques en Maria Lannoo . Hun jonge duif haalde aldus de hoogste snelheid van alle ingekorfde 14.907 duiven , namelijk 1798,4852 m/min en dit over een afstand van 179,279 km . Deze winnende tandem wordt gevormd door de dame van Michel Jaecques en de dochter Marleen . Er  werden vroeger heel veel schitterende successen geleverd op de hokken te Merkem , vooral op snelheid en halve fond en dit door Verghote – Jaecques , een destijds bekende tandem in duivenmiddens gevormd door Robert Verghote en Michel Jaecques. Bij het overlijden van Robert in maart 2017 werd verder gespeeld onder de naam Jaecques-Lannoo , dus dochter en moeder . Hun duifje , de 18-3095375, dat inmiddels de naam “de Provinciaal” toebedeeld kreeg is een jong van de 1e ronde uit de 15-311607 met de 15-3067038 . Het betreft een duiver welke op nest gespeeld , reeds volgende prijzen bij elkaar vloog : op 15 juli uit Clermont de 12e / 538 d, op 21 juli de 88e/ 459 d, op 29 juli de 1e van 13545 jonge duiven op de “In Flanders Fields Pigeons Classic “ , hiermee won het ondermeer de Ereprijs van de Gouverneur van W-Vlaanderen, de heer Carl Decaluwé en de Ereprijs van de stad Ieper . Aan deze wedstrijd waaraan ook heel wat naturaprijzen zijn verbonden namen 875(bij de jongen) en 192 ( bij de oude) westvlaamse liefhebbers deel . Straks brengt de WVV en de Verbroedering van Vaderlandslievende Verenigingen van Roeselare aan de familie Jaecques een mooie hulde op de Provinciale dag van de P.E. West-Vlaanderen welke doorgaat op zondag 4 november in het “Domein Vossenberg “ te Hooglede .

J. Mestdagh