Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
Leutenez Marnix, Kruishoutem (4/06/2017)

Leutenez Marnix Kruishoutem

Topprestaties op de zware internationale vluchten.

De gepensioneerde hoofdinspecteur van de politie zone Oudenaarde kan reeds enkele jaren genieten van zijn hobby’s, een passie voor het opzoeken van Romeinse en Keltische oudheden, marathon lopen en duivensport. Van zijn 55e levensjaar begon Marnix aan een nieuwe uitdaging en begon aan marathon lopen, nu staan er reeds een 50 tal op zijn teller, in zijn categorie mag hij beschouwd worden als een van de betere, altijd een passie voor grote uitdagingen zoals bij zijn 3e passie de duivensport, die begon in het jaar 1982 en Marnix droomde van een vlucht Barcelona die hij tot nu nog nooit won wel een paar uitschieters met in 2009 de winnaar van de euro Diamand de Zaza 4975973/03.

Het hokbestand

Het kweekhok bevat 12 koppels kwekers + 6 kweekboxen waar de betere duiven in vertoeven. De 55 tal vliegduiven worden ondergebracht in 6 hokken en mogen op hun eigen hok blijven waar ze als jonge duif vertoefden. 2 hokken zijn bestemd voor jongen, 1 hok waar de 1e ronde verblijft en het andere waar 2e en 3e ronde samen zitten. Aan wedstrijden met jongen wordt niet veel deelgenomen wel worden enkele op de nationale vluchten gespeeld. Het is de bedoeling van Marnix om de mooie uitgegroeide duiven en enkele die iets bewezen hebben te laten testen op de zware fond als oude duif.

Rassen

Desmet-Matthijs Nokere, Etienne Devos Deerlijk (uit de lijn van de Didi) Van Hee Wervik, André Vandebruwaene, Emiel Denys, dit zijn de basis rassen waar Marnix een stam heeft van uitgebouwd, deze werden nu aangevuld met duiven van Chris Hebberechts, Batinburg Nederland en door toedoen van de voorzitter van het lokaal in Wortegem Frans Bulcaen bekwam hij duiven van Patrick Houfflijn Wortegem Petegem.

Voeding

Onze gastheer is voorstander van granen te mengen zo wordt Natural, Verzele Lagae en de kwaliteit granen van Beyers  samen gemengd en bewerkt naar het tijdstip van het seizoen, voor de vliegduiven wordt een mengeling gemaakt zonder erwten en bonen. Op de hokken alle dagen verse grit en Vita. 2 maal in de week thee, bij thuiskomst van de vlucht electroliten in de fontein + honing.

Medisch

In het voorjaar wordt dierenarts Chris Decoene uit Waregem geraadpleegd voor al de verplichte inentingen van paramixo en de duiven worden allen gedaan tegen de pokken. Tijdens het seizoen observeert Marnix of er geen kwaaltjes zijn. Een leuze bij Marnix: zo weinig mogelijk medicatie, wel natuurlijke producten.

De voorbereiding van het seizoen

Alle vliegduiven gaan samen rond lichtmis en mogen enkele dagen broeden (niet kweken) deze worden dan gescheiden tot in april en als de mooie dagen zich aanbieden worden ze samengezet om in dit tijdstip opgeleerd te worden. De eerste oefenvluchten worden ingekorfd in het lokaal te Wortegem waar Marnix ook lid is voor de provinciale en nationale vluchten wordt in Ronse ingekorfd.

Prestaties

Het hok Marnix Leutenez won na 4 jaar liefhebber in de duivensport reeds een 1e national Limoges, in 2007 een 1e national zone Cahors, 7 maal 1e provincial Perpignan, Cahors, Narbonne, Tulle, Tulle 2 jaarse, Argenton, Brive en reeds 25 maal top 10 plaatsen in nationale vluchten, het zijn er velen die het met minder moeten doen, ook op andere hokken wordt er ook geschoord met Marnix Leutenez duiven. Roger Debusschere Lokeren kocht een bon en deze klepper was de beste Limoges duif die 5 jaar naëen top vloog op Limoges

Hier zit duidelijk top materiaal maar deze man ziet de duivensport puur als hobby zoals zijn indrukwekkende kast opgegraven oudheden en hoeveel paar loopschoenen die Marnix heeft versleten tijdens zijn training voor de marathon. Ja in de Pastoor Sennesaalstraat huist een gelukkig koppel.

Nog veel succes in alles!

Rudy