Ameel – Van Lake Dadizele
1e algemeen nationaal kampioen KBDB 2016
1e zone Bourges 1340 oude
1e + 2e zone Monlucon 493 jaarse
20 maal top 100 nationaal
Het was geen verrassing dat het tandem Ignace Ameel en Sabine Van Lake een hoofdvogel afschoten want jaren aan een stuk zijn dit toonaangevende liefhebbers met super duiven. Na enkele jaren uit circulatie te zijn geweest werd in 2003 gestart op de huidige locatie. Het werd een blitsstart want voor hun eerste jaar werd reeds een 1e provinciale As duif behaald en vele topprestaties. De bijgehaalde duiven zorgden voor goede kweek en duiven die topprijzen konden vliegen. Bij Antoon en Hilde Reynaert Passendale, Silvere Toye Otegem, Willy Cokelaere Moorsele, Ludwig Vandecasteele alsook bij vader Marcel Ameel werden kweekduiven bijgehaald die tot nu toe nog goede nakomelingen voortbrengen.
Hokinstallaties:
Hier geen super de luxe maar in alle eenvoud, goede verluchte hokken, alles kraaknet onderhouden door hokverzorgster Sabine die ook instaat voor het begeleiden, voederen, uitlaten, binnenroepen en andere bijkomende taken die de verzorgster op zich neemt, zij is ook de specialiste voor het verwennen van haar lievelingsdiertjes (zie foto), een duivenfluisteraar!
Ignace die leraar is in Roeselare kan in zijn vrije tijd ook inspringen maar vrouwtje Sabine is hier de hoofdrolspeler.
Op naar 2017:
Om de prestaties van 2016 te evenaren zal het moeilijk zijn maar de ambitie is er om met dergelijke klasbakken die ze bezitten nog vele topprestaties te spelen . Voor 2017 zijn de hokken bevolkt met 70 oude weduwnaars, een 70 tal jongen. Deze jongen zijn gekweekt uit 20 koppels kwekers waarvan de 1e leg werd ondergebracht bij de jaarduiven. Van de betere vliegduiven worden ook de jongen uitgelaten. De kwekers hebben na een 10 à 12 dagen een 2e maal eieren en zo hebben ze 4 vroege jongen van hun kwekers. De vliegduiven worden gescheiden als de jongen 20 à 22 dagen oud zijn. In de krokusvakantie heeft Ignace een weekje vakantie en kan dan zijn vrije tijd spenderen aan zijn duiven om de duiven die nog niet gekoppeld waren samen te brengen voor enkele dagen, deze worden na 10 dagen gescheiden en zitten dan al klaar indien het weer het toelaat om de eerste oefenvluchten te betwisten. Alle vliegduiven worden vroeg in het seizoen opgedragen tot een 20 tal km. ver, 2 maal en dan Arras, Clermont, Fontenay in hun inkorvingslokaal te Dadizele, de provinciale en nationale wedstrijden worden ingekorfd in Kortemark.
De jonge duiven die op 2 ruime hokken verblijven worden verduisterd van 15 maart tot 21 juni. De duivers worden gekoppeld met oude duivinnen en worden in nest gespeeld en vliegen enkel de provinciale vluchten. De duivinnen die op weduwschap zitten worden dan gekoppeld aan oude duivers en vliegen elke week en zoveel mogelijk de nationale vluchten.
Voeding:
Ignace is voorstander van vele granen te mengen en koopt Van Robaeys, Bonduelle, Verzle-Laga, Matador, deze 4 verschillende merken worden naargelang het tijdstip van het seizoen gemengd. In de fontein nu en dan een scheutje azijn, 1 maal in de week kaucaban, bij thuiskomst electroliten met druivensuiker. Maandag = Baddag met Vanisanbad 6500 Van Hee.
Hier ten huize Ameel – Vanlake ademd het duivenduo de duivensport uit, hun gezellig huis is ingericht met trofeeën die ze allemaal niet kunnen plaatsen. Dadizele is een druk bezocht bedevaartsoord, zou dit ook niet kunnen ten huize Ameel – Vanlake maar dit enkel voor de duiven?
Nog veel duivenplezier!
Rudy