Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
Vandewalle Marc & Franky, Zwalm (9/04/2017)

Vandewalle Marc en Franky  Zwalm

Topkolonie van 100 tot 1000 km.

1e provinciaal kampioen KBDB Fond oude en jaarlingen 2016 alsook 19 top honderd plaatsen op de nationale en internationale vluchten 2016!

Met deze referenties mag je spreken van een geslaagd seizoen 2016.
Na het overlijden van vader Marcel namen de gebroeders Marc en Franky en moeder Lucienne het roer over van de fond kolonie, hier wordt de duivensport in familie verband gespeeld. De taken worden goed verdeeld, moeder Lucienne en Marc onderhouden de duiven, 2 maal daags worden de hokken gereinigd, ze worden stipt gevoederd en onder hun beiden worden alle duiven opgeleerd, het is een volledige dagtaak want met een 70 tal oude en jaarlingen samen, een 25 tal speelduivinnen en een 150 tal jongen weten ze wat hen te doen staat. Franky die nog werkzaam is springt ook nog bij indien het nodig is maar zijn taak is de boekhouding bijhouden alsook van hun betere duiven foto’s maken.

Op naar seizoen 2017.

Het kweekhok omvat 25 koppels en enkele voetselkoppels, deze worden begin december samengezet. De weduwnaars kweken niet voor het seizoen, deze worden rond 1 april gekoppeld en na 5 à 6 dagen broeden worden de duivinnen weggenomen, in deze periode worden de duiven (indien mooi weer) opgeleerd. Voor de wedstrijdvluchten worden de duivinnen nooit getoond. Wel wordt de nestschotel een 15 tal minuten getoond maar voor de fondvluchten worden ze zoo rustig mogelijk ingekorfd. De jonge duiven worden verduisterd maar ook enkele worden in nest gespeeld. De oude duivinnen die de grote fond vliegen worden ingekorfd op jongen van 3 à 4 dagen, enkelen vliegen ook op weduwschap.

Medisch en voeding:

Doordat de vliegduiven na het seizoen in een volière verblijven hebben de duiven geen last van kopziekten,  wel wordt er maandelijks gekuurd tegen tricho met Flagil, na de kuur wordt er Kaubacam in de fontein gedaan. De voeding is aan de lichte kant, het Verzele gamma, maar 3 dagen voor de inkorving wordt er opgevoederd, bij thuiskomst van de vluchten altijd electrolyten in de fontein. Door jarenlang top te spelen beschikken de kolonie Vandewalle over een sterk kweekhok alsook topduiven zoals de bonte wittekodde, titts-Noël, primus dv, frisby, de maxima, de patron, de bordeaux, olympiade 128, de tulle, de zot enz... enz…. enz…. Met deze klasbakken kan je tegen de concurrentie spelen, ja dat doen ze, en met succes

Nog veel duivenplezier aan het Trio