Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
De Busschere Lionel, Hulste (3/04/2017)

Lionel De Busschere Hulste

Stichter Riddersclub van België, een groot kampioen.

Onze gastheer een 88 jarige, gedreven door de duivensport, bloeit open als er gesproken word over de duiven. Reeds van in zijn jeugdjaren speelde Lionel samen met vader Jozef. Nu speelt hij reeds 67 jaar op zelfstandige basis en behaalde reeds een 1e nationaal kampioen KBDB, 1e criterium der Azen, 1e algemeen kampioen interwestvlaamse vereniging enz…. alsook tientallen ereprijzen en 1e in kampioenschappen. In zijin eigen opgerichte Riddersclub werd hij tientallen maal gelauwerd, hier zijn Lionel en vrouwtje Nicole zeer trots op, deze club werd door Lionel in 1977 gesticht samen met Gerard Mortier, Pol Vandendriessche, Derrue Van Banderen op 25 februari zal het jaarlijks feest voor de 40e maal plaats vinden waar vele prominenten en de elite van de Belgische duivensport zullen aanwezig zijn.

Wat brengt het 68e seizoen voor het hok Lionel De Busschere?

Edwig Dutois die reeds 10 jaar verzorger is bij Lionel moet het stellen met 30 vliegduiven oude en jaarlingen samen, 10 koppels kwekers waar er nog een 50 tal jongen uitgelaten worden, alle duiven doen aan winterkweek en worden samen gezet begin december, de eieren van de beste kwekers worden onder de jaarduiven gelegd en mogen 2 ronden kweken. De vliegduiven worden gescheiden op jongen van 20 à 22 dagen, de kwekers zijn goed voor 2 ronden waar ook enkele jongen naar bevriende liefhebbers gaan. In de zomer wordt nog eens gekweekt uit de beste kwekers voor bons te geven aan enkele verenigingen.

Hier zijn de basis rassen: Gomar Verbrugge Kaggelvenne, Luc Christiaens Ooigem, de gebroeders Santens Oudenaarde en van toruwe vriend Gaby Vabdebabeele uit Dentergem die hem telken jaar een koppel eieren schenkt.

Voeding en Medisch:

De voeding wordt heel simpel gehouden, de granen Van Robaeys en Paloma worden gegeven volgens het tijdstop van het seizoen. Bijprodukten, grit vita lookolie en biergist. Bij thuiskomst van vlucht wordt altijd honing in de fontein gedaan. Op medisch vlak worden de duiven begeleid door Pascale Vandenbroucke die alle verplichte inentingen doet en in het speelseizoen om de 14 dagen komt voor een algemene controle van de vliegploeg.

Op naar 207:

Alle duiven verblijven op de hokken van 1 oktober tot 1 april. Begin april worden de vliegduiven nog eens gekoppeld en indien het weer het toelaat worden de training vluchten aangevat, dit in het lokaal te Lendelede, voor de provinciale en nationale vluchten in het lokaal te Kortrijk.

De jongen worden verduisterd van eind maart tot 15 juli van 18 uur ’s avond tot 8 uur ’s morgens, uiteraard word met duivers en duivinnen gespeeld op half weduwschap met de schuifdeur. Onze gastheer was niet zo tevreden met zijn resultaten van 2016, hij behaalde wel enkele overwinningen en werd 2e kampioen grote fond Kortrijk en 3e fond Kortrijk. Vele liefhebbers zouden daar tevreden mee zijn maar Lionel heeft reeds een prachtige carrière achter de rug en wil weer in 2017 bij de besten zijn!

Lionel een pracht mens, Nicole een pracht vrouw en de loft manager Hedwig een top verzorgen, een prachtig trio!

Nog veel succes,                 Rudy