Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
Belgische Verstandhouding (15/12/2016)

Kampioenenfeest van de Belgische Verstandhouding andermaal grandioos.

In de ruime feestzaal van Hotel-Restaurant Cortina te Wevelgem had zondag 11 december de jaarlijkse hulde plaats  van de vele kampioenen  in de diverse competities van de Belgische Verstandhouding . De feestzitting groeide opnieuw uit tot één der mooiste feesten welke onze nationale duivensport rijk is . Een happening dat een internationale tint had wegens de aanwezigheid van laureaten uit België, uit Nederland, uit Engeland, uit Frankrijk en uit Duitsland . Voorzitter Filip Norman en secretaris Ivan Eeckhout hadden alle redenen om fier te zijn op “hun” feest .

Het was Voorzitter Filip Norman die de honneurs waarnam om de vele aanwezigen te verwelkomen . “ We boeken vandaag een recordopkomst op ons feest met 416 aanwezigen “ : daarmee opende hij zijn toespraak “ Maar er is onweer op komst !” …. “De KBDB heeft zonder ook maar één woord van overleg onze vlucht uit Montauban van de kaart geveegd. Dialoog met de KBDB is blijkbaar niet meer van deze wereld en zelfs niet meer mogelijk ”. “Het afschaffen van vluchten zonder enig overleg , het zelf opmaken van de nationale , de zonale en provinciale uitslagen zorgt ervoor dat de papieren uitslagen zullen verdwijnen zodat vele liefhebbers die niet zo goed weg kunnen met een PC in de kou blijven staan “ .” Inrichters van fondvluchten met jarenlange ervaring i.v.m. lossingen worden opzij geschoven, terwijl het precies de vluchten waren bij aanvang van het seizoen die voor problemen zorgden. Alle fondvluchten verliepen goed …..en wat …. Wat moeten we gaan denken over de soap met de dopingsaffaires !! ….  Waarom moet men daarvoor naar Z-Afrika, waarom moet die bekendmaking zo lang op zich laten wachten ?? Wat is er aan het gebeuren met onze duivensport ? Onze hobby wordt als maar duurder :  hogere prijs voor de ring, hogere prijs voor de uitslagen en noem maar op “. Tot zover in grote lijnen de inhoud van de openingstoespraak van Filip Norman , een betoog dat op een daverend applaus van alle aanwezigen werd getracteerd .

Tussen de verschillende gangen in van de “All Inclusieve”  formule van de “ Salons Cortina” werden de kampioenen in de spreekwoordelijke bloemen gezet, er volgde voor de top-3 telkens een podiumhulde welke ze niet vlug zullen vergeten . 

Team Freddy De Jaeger uit Knesselare : 1e algemeen Kampioen

Benevens een aantal betalende kampioenschappen lopen in de competitie van de Belgische Verstandhouding ook een handvol gratis kampioenschappen met mooie geldprijzen. Eén van deze is bijvoorbeeld het algemeen kampioenschap waarbij de winnaar € 500 ontvangt en er vervolgens in totaal 50 geklasseerden zijn met een minimumprijs van € 75 . Niet niks dus !

Voor het tweede jaar op rij kroonde het Team Freddy  De Jaeger zich tot 1e algemeen kampioen, Freddy en Frank werden begroet op een staande ovatie toen ze  zich tijdens de huldiging naar het podium begaven . Met evenveel punten maar een hoger coëfficiënt werd Boudewijn Jonckheere uit Torhout tweede . Het mag gezegd: Boudewijn was “de “ grote blikvanger van de dag want liefst 5 maal stond hij op het podium  Op de derde plaats eindigden J & F Vandenheede uit Zingem .

Boudewijn Jonckheere uit Torhout: de All-Round Champion

Zoals reeds vermeld verwierf  Boudewijn 5 podiumplaatsen waarbij hij in dit kampioenschap de 1e plaats bekleedde . Drie liefhebbers scoorden 13 punten op de mogelijke 18 ( 9 vluchten met 1e + 2e afgegevene ) . Coëfficiënten bepaalden dus de volgorde. Als tweede noteerden we Jos Joosen uit Brecht en als derde G & J De Meulemeester uit Waregem die ook vorig seizoen een paar maal als winnaar werden gehuld in één of ander kampioenschap van de B.V. .

Prijs Norman-Vercauteren-Van Den Broucke : winnaar Boudewijn Jonckheere.

Op 8 vluchten met 1e afgegevene het meest punten scoren aan het laagste coëfficiënt , hiermee kon men deze prestigieuze ereprijs winnen. Weerom werd Boudewijn Jonckheere op plaats één afgevlagd, vóór Etienne Decherf uit Vlissegem en Jacques Verscheure uit Beveren-Leie .

As-duif 2016 : winnaar Etienne Willems uit Adegem

Om deze competitie te winnen moest men minstens met dezelfde duif 3 prijzen winnen op 7 vluchten. Etienne Willems won met zijn 13-4172404 en met 1,96% de Ereprijs Voorzitter Filip Norman ,ook beloond met € 250 . Vijf verschillende liefhebbers konden hier genieten van een waardevolle geldprijs , waarbij we zelfs Peter Van Landuyt uit Aalter twee maal terugvinden , maar elke liefhebber kan maar één geldprijs winnen .

Boudewijn Jonckheere : winnaar Criterium der Azen.

Liefst 28 geklasseerden in deze competitie met weerom grote geldprijzen beginnend met € 1000 alsover € 750, € 500 ,enz….. tot een minimum van € 250 plus wat nog rest . Andermaal drie liefhebbers met 11 punten op de 7 aangegeven vluchten met 1e + 2e afg. . Winnaar werd Boudewijn Jonckheere, vóór W-J-H De Keyzer uit Koekelare en G & J De Meulemeester uit Zulte .

Boudewijn Jonckheere en S & P Colpaert wonnen de “Zesdagen”

Een competitie met de 1e afgegevene van 2 liefhebbers over zes opgegeven vluchten . Twee combinaties wonnen 10 prijzen . Op plaats één eindigden Boudewijn Jonckheere & S & P Colpaert uit Roeselare de hoofdprijs, als tweede eindigde de combinatie Etienne Decherf uit Vlissegem en Gerard Wyffels uit Ledegem. Elf tandems wisten zich te plaatsen voor de prijzenpot .

Het internationaal Criterium werd gewonnen door De Smeyter-Restiaen uit Melden.

Met de 5 eerste afgegevene zoveel mogelijk prijzen winnen op St Vincent en Perpignan was hier noodzakelijk. Vijf liefhebbers scoorden 9 prijzen waarbij De Smeyter-Restiaen als eerste met het kleinste coëfficiënt werden afgevlagd vóór Martin Ravelingien uit Tiegem .

Speciale Bricon-prijzen.

Als eerste liefhebber op de nationale uitslag met 1 + 2 + 3 + 4 + 5 kon hier een aankoopbon bij de Firma Bricon gewonnen worden op :

Limoges ( 28/5) : deze ging naar Jan Schepens uit Kortemark

Brive jaarse ( 23/7) : deze ging naar Luc Sarrazin uit Wervik

Perpignan ( 29/7) : deze ging naar Remy Richard uit Bailièvre

Nog meerdere laureaten op nevencompetities

Benevens de “Tiercé fond” – “Tiercé Grote Fond” – “Quarté” , waren er ook de winnaars van de KBDB prijzen, de speciale ereprijzen en de nationale winnaars die in een warme hulde werden betrokken.

Al die huldigingen vulden de ganse namiddag . Voorzitter Filip Norman en secretaris Ivan Eeckhout verzorgden om beurt de afroeping geassisteerd door hun medewerkers, waarbij alles vlot en prima georganiseerd verliep, waardig aan de jarenlange traditie in de Belgische Verstandhouding .

Kortom , we waren er andermaal getuige van een schitterende kampioenenviering die opnieuw door heel veel gerenommeerde fondliefhebbers werd bijgewoond. De “Dag” van de Belgische Verstandhouding of de Entente Belge is er één om te koesteren. Zou dat niet doodjammer zijn moest éénmaal de dag komen dat zo’n feest niet meer kan plaatsvinden wegens gebrek aan eigen  organisatie van (inter)nationale vluchten in  de toekomst . Voorzitter Filip Norman, secretaris Ivan Eeckhout en hun team verdienen alvast opnieuw een dikke pluim voor hun zoveelste schitterende feestzitting in het bestaan van de Belgische Verstandhouding  . Proficiat .

J. Mestdagh