Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
Opsomer José & Nick, Maarkedal (9/02/2016)

José en Nic Opsomer  Maarkedal

Blikvangers op de zware fond vluchten met reeds 4 nationale overwinningen.

Maarkedal, een landelijke gemeente in het hart van de Vlaamse Ardennen, waar het kermis is de dag van de Ronde van Vlaanderen.

In de streek wonen vader en zoon Opsomer die reeds 40 jaar topprestaties weten te behalen op nationaal en internationale fond vluchten. Reeds 4 nationale overwinningen:

1969: 1e internationaal Barcelona

1972: 1e nationaal Brive

1981: 1e nationaal Argenton

2000: 1e nationaal Barcelona

En nog door de jaren heen topprestaties en ook op andere hokken nationale overwinningen met het ras Opsomer.

Stamduiven:

In de jaren 1960 werden duiven van Horemans Gomaar aangeschaft, deze werden gekruist met duiven van Desmet Matthijs uit Nokere en deze leverden een 1e internationaal Barcelona op.  In de jaren 70 werden duiven van Jozef Portois uit Ronse bijgehaald en deze werden gekoppeld met de oude soort Horemans en deze samenkweek leverde 2 nationale winnaars af 1e Argenton, 1e Brive. De oude soort is momenteel nog aanwezig maar nu gekoppeld met soort Gijselbrecht, Carlo, Marcel Vandenabeele alsook van een Nederlandse fond liefhebber G. Buwalda uit Friesland en nog van enkele bevriende duivenliefhebbers zoals Strijve Gabriel Tielt waarvan wij van zijn ras 2 crackduiven kweekten.

Hokbestand:

Oude en jaarlingen, een 50 tal samen. Kwekers, 30 koppels worden eind november gekoppeld. Hier is het kweken, spelen en selecteren, dit is het fundament van ons succes. De vliegduiven kweken niet in het voorjaar. Eind maart komen ze samen om een 5 tal dagen te broeden om als het weer het toelaat de voorbereidingsvluchten aan te vatten. De jongen (niet verduisterd) worden goed opgeleerd en moeten allen (de duivers) een nationaal vliegen om ervaring op te doen om later de zware fondvluchten te betwisten.

Voeding:

Voeders Bonduelle, tijdens de winterperiode zeer lichte voeding maar eens de leervluchten aankomen wordt er overgeschakeld op zwaardere granen. Voor een vlucht boven de 700 km wordt de laatste 3 dagen voor de inkorving Luikse mengeling gegeven. Tijdens de winterperiode zeker 2 maal een kuur van 8 dagen van zelfgemaakte thee. In het vliegseizoen jodium en vitaminen waar ijzer in zit.

Medisch:

Dierenarts Piet Blancke doet de medische zorgen zoals de verplichte inentingen en tijdens het seizoen als er iets hapert een algemene controle.

Door ziekte van de echtgenote van José was er niet veel tijd om al de administratie bij te houden maar hier toch enkele uitslagen van de kampioenschappen:

Lokale kampioenschappen

Oude + jaarlingen 1-2-3

Grote fond oude + jaarlingen 1

Grote fond meest aantal prijzen 1

1e asduif fond + 1e asduif grote fond

Kampioenschap duivenkrant zware fond 3 plaats

Coupe d’Europe 2015 4 plaats

Riddersclub van België (Herbots) 9 plaats

6 eerste plaatsen op fondvluchten 2015

Kanski 4194038/13: 1e Monteauban; 178 nationaal

Froome 4039538/10: 1e Agen, 17 nationaal 20 internationaal

Den Gabriel 4194188/13: 1e Limoges, 82 narionaal

Den Sint Vincent: 4194193/13: 1e Sint Vincent, 61e nationaal

Akio 4239747/14: 1e Tulle, 285e nationaal

Manchu 4239734/14: 1e Montauban, 99e nationaal

Na een rondleiding op de hokken zag ik dat alles tot in de puntjes gewikt en gewogen was. Einde van de gang stond een mand met enkele afgekeurde duiven. José had juist zijn ronde gedaan op de hokken en al die niet goed in de hand was werd afgekeurd. Deze zullen 3 cm korter gemaakt worden gekscheerde José, we kunnen van een ezel geen koersepaard maken, juist van een beenhouwer moet je het gezegd krijgen. Vader José was fier dat hij opvolging heeft van zijn zoon Nic die ook al zo bezeten is van de duiven zoals de 60 jaren lange topmelker José. Nog veel duivenplezier samen!

Rudy