Marc en Rudi Balcaen Nazareth.
Het kampioenen hok uit Nazareth.
97 overwinningen in 5 jaar en 3 jaar naëen 1e algmeen kampioen Bond Union & Liberté Semmerzake.
Vader Marc startte zijn duivencarrière in de jaren 70. Rudi was toen nog een peuter maar van kleins af was hij niet weg te slaan op de hokken. Moeder Norma die ook het duivengebeuren volgt repliceert dat het waarschijnlijk in de genen zit.
Enkele jaren later werd vader Marc en zoon Rudi een duo in het duivenspel en de rassen van goed spelende liefhebbers werden bijgehaald. Camiel Van Wijnsberghe Waregem, Roger Degraeve Voormezele, Steyaert – Vande Meerschaut Deinze, 1 super kweekduivin, Lefevre – Dhaenens Zulte, Stichelbaut Omer Kruishoutem, Vertriest Freddy Bevere en 2 super kwekers van Gevaert-Lannoo Meigem, met deze toprassen spelen vader en zoon nu de pannen van het dak.
Hokbestand:
20 koppels kwekers (dit jaar de 4 beste vliegers naar het kweekhok gedaan) 20 oude + jaarlingen samen. Er worden een 60 tal jongen uitgelaten die allen samen op 1 hok zitten en niet worden verduisterd. Rudi die de vliegploeg en de jonge harde in handen heeft wil niet verduisteren en de natuur zijn werking laten doen.
Voeding:
Van verschillende merken, Verzele-Lagae, Paloma, Natural, Van Robaeys worden gekocht en deze worden gemengd, vooral bij het kweken van jongen dus een grote variatie van elk wat wils, alsook Vita en alle dagen verse griet staan ter beschikking. Tijdens het vliegseizoen vooral zeer lichte kost en vooral veel gerst.
De fontein is altijd gevuld met vers water, nooit worden Vitamines in gedaan, wel op de granen en nu en dan biergist.
Medisch:
De verplichte inentingen en controle voor seizoen word gedaan door dierenarts Matthys Lucien uit Nazareth.
Voorbereiding voor 2015-01-20 Eind november worden alle duiven vliegers en kwekers gekoppeld. De vliegers worden gescheiden op een jong van 22 à 25 dagen, de kwekers mogen doorgaan voor 3 ronden. Rudi weet te zeggen dat het jammer is om van de beste duiven maar enkele uit te laten, ze zitten dan gans de zomer gescheiden en uit een derde ronde kan je enkele goede zomerjongen kweken. De vliegers worden niet meer samen gezet en mogen indien het weer het toelaat reeds van de eerste vluchten hun kunnen tonen. De jonge duiven worden goed opgeleerd, 3 à 5 km. met de wagen opleren en dan in de week 2 à 3 maal Doornik om vervolgens aan de wedstrijden deel te nemen. Rudi die door rugproblemen niet meer werkende is kan dit alles goed observeren en indien nodig is ingrijpen als er iets mis loopt.
Fier op hun kweekhok.
Alle betere vliegers van de laatste jaren zitten nu op het kweekhok, het is uit toppers dat je moet kweken zegt Rudi want met papieren duiven ben je niet veel ze moeten gepresteerd hebben anders geen plaats in het stalleke van Nazareth.
Fier toonde Rudi de prestaties van ‘den bijter’ die 15 maal 1e prijs won en 10 maal 2e alsook 53 prijzen en 40 maal per tiental, de moeder van deze crackduif is de dochter van een andere klepper ‘de blauwe baron’ deze is de stamvader van het hok Balcaen. De baron vloog 1e prijzen op Argenton, Chateauroux.
Hier enkele toppers van de ‘blauwe baron’:
Chateauroux 1e op 169 duiven
1e op 192 duiven
3e prov. Op 3114 duiven
11e prov. Op 3082 duiven
Argenton 1e op 160 duiven
3e op 621 duiven
4e op 6136 duiven
De baron is gekoppeld met 1e provenciale Asduif waar reeds 1e prijsvliegers uit geboren zijn, nog niet veel gezien zo een weelde aan topduiven.
Semmerzake was gekend voor zijn gouden driehoek. De kolonie Balcaen mag daar zeker bij de groten gerekend worden. Het duo is meer dan een duo het is een trio want moeder Norma kan ook een mondje meespreken en medewerken aan de duiven.
Hier is het eenvoud siert de mens, nog veel duivengenot!
Rudy