Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
Verschoot Joël, Ingelmunster (12/03/2016)

Joël Verschoot  Ingelmunster.

Top kolonie met 2 provinciale overwinningen in 2015 en algemeen kampioen 2015 in De Arend Rekkem.

De loft van vader Joël en Dieter Verschoot behoort reeds jarenlang tot één van de top kolonies in het Belgenland. De halve fond en de fond zijn hun geliefde vluchten waar ze reeds 2 nationale en tientallen provinciale vluchten wisten te winnen. Jaar na jaar bevestigen is niet aan iedereen gegeven, nationaal en provinciaal winnen, asduiven kweken, ja dit kunnen alleen de grote kampioenen.

Het hokbestand:

Vliegduiven, 80 tal oude + jaarlingen en duivinnen. Er worden een 150 tal jongen uitgelaten, uit de vliegduiven die alleen aan winterkweek doen en uit de kweekduiven die in kweekboxen vertoeven. De vliegduiven die allen 2 jongen groot brengen worden gescheiden als Joël ziet dat ze terug parig zijn want ze mogen geen 2e leg doen. De duivers moeten de jongen alleen grootbrengen als ze een 20 tal dagen oud zijn. De kweekduiven zijn goed voor 3 ronden en worden dan gescheiden om in de zomer nog een nestje te bouwen.

De rassen:

Georges Lidou Ichtegem, Vandeneeckhout Marc uit Kalken, Patrick Houflijn Wortegem, Norbert Ally Aarsele, Wilfried Vandemaele Heule, Rik Cools Ruiselede, Desaert Rudy Ruiselede, De Neve Marnix Aalter, BDS Blancke, De Schrijver Johan uit Eekloo die het ras Vandenabeele bezit  alsook van enkele bevriende liefhebbers maar deze zal Joël nog uittesten.

De Voeding:

Het gamma Vanrobaeys granen, er wordt licht gevoederd maar voor de zwaardere vluchten wordt de sportmengeling met extra Bordeau maïs aangevuld zowel bij de oude als jonge duiven. De fontein wordt 2 maal per week gevuld met colobine thee alsook 1 teentje look en bij thuiskomst elektroliten met honing.

De medische begeleiding wordt gedaan door dierenarts Piet Blancke die alle verplichte inentingen doet alsook maandelijkse controle tijdens het speelseizoen.

Speelwijze:

De jonge duiven worden verduisterd van begin maart tot begin juni, bijlichten wordt niet gedaan, alles wordt met de schuifdeur gespeeld. De oude duiven die reeds aan winterkweek hebben gedaan worden opnieuw gekoppeld eind maart en mogen een 5 tal dagen broeden, tijdens deze periode worden ze opgeleerd, 2 maal een 15 tal km. en dan naar de maatschappij om hun eerste oefenvluchten te betwisten. Ze vliegen Arras, Clermont 2 maal dan 1 vlucht boven Parijs om dan de provinciale en nationale programma’s af te werken. De vliegduivinnen worden elke week ingezet teneinde om de beurt een kleine en een verre vlucht te betwisten. De duivers die in 2 ploegen worden verdeeld worden om de 14 dagen ingezet. Bij het inkorven voor 1 nacht mand wordt de duivin altijd getoond, vanaf 2 dagen mand wordt enkel de nestschotel gedraaid.

De training van de weduwnaars 2 maal per dag met gesloten vensters, de duivinnen komen enkel na de trainingsbeurten van de duivers buiten. De jonge duiven in de namiddag, ja het kan dikwijls een puzzel zijn om dit allemaal op wieltjes te laten lopen maar voor Joël is dit geen probleem het is een man met visie op het duivenspel, hij houdt van netheid op de hokken, stiptheid voor het voederen, observeerder want enkel de klasse duiven hebben een plaatsje op de Verschoot Pigeons loft.

Joël die een beetje op de sukkel was met zijn gezondheid is terug bijna de oude, eind oktober kan hij met pensioen gaan en kan hij dan als fulltime prof voor zijn gevleugelde vrienden zorgen.

Nog veel duivenplezier met gans de familie en trouwe duivenvriend Benoit Cools die altijd op post is wanneer de duiven moeten thuiskomen.

Kampioenschappen 2015:

2 x 1e provinciaal (Jarnac jaarlingen en Tulle jaarlingen)

7e nationaal kampioen fond jaarlingen KBDB

Winnaar nationaal fondkampioenschap Vanrobaeys

In de provinciale kampioenschappen: 5e asduif fond oude en 9e asduif grote halve fond jaarlingen

In de Belg. Verstandhouding: 10e in het criterium der Azen

In de inter-westvlaamse vereniging: 2e in ht kampioenschap der Azen – 7e kampioen oude – 8e kampioen jaarlingen

In de fondclub te Rekkem: 8 x 1e. Voor de 4e maal in 5 jaar: 1e algemeen kampioen fond.

1e kampioen fond jaarlingen – 2e kampioen fond oude – 6e kampioen zware fond.

Rudy