Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
Nieuws
TitelDatum
We zijn vertrokken 20/05/2020
overlijdens bericht 20/04/2020
Kampioenenhulde-Rekkem en Grand Slam 5/02/2020
Grand Slam 2019 14/01/2020
Beste wensen 1/01/2020
Zalig Kerstfeest 24/12/2019
Belgische verstandhouding 10/12/2019
Euro Diamand Pigeon 9/12/2019
Grand Slam 6/12/2019
O.V.V. -F.V.O.V 3/12/2019
12345678910...
Bernaert Jo en Robert, Middelkerke (20/06/2013)

 

Jo en Robert Bernaert (Middelkerke, BE) Winnen Pau nationaal

De kustprovincie kwam voor de nationale vlucht vanuit Pau goed aan haar trekken. Jo en Robert Bernaert toonden zich de besten. Op slechts enkele 100m van de kust te midden in de duinen duikelde vrijdagavond hun ‘Simon’ naar beneden en haalde de nationale winst binnen. Een familie droom van meer dan 60 jaar werd werkelijkheid.

De mooiste dag

Dit is de mooiste dag uit ons duivenloopbaan oppert Jo. Hier op 100m van de kust is het omzeggens onmogelijk om een vroege provinciale of nationale prijs op de halve of lichte fond te pakken. Op vluchten vanuit Dax, Pau, St-Vincent, Barcelona en Perpignan kan dit wel lukken als alles een beetje meezit. Vandaar dat we al jaren duiven meegeven op die vluchten. Het is meteen ook een trieste dag voor ons want we realiseren ons als geen ander dat het een mirakel mag genoemd worden dat we hier een nationale palm in de wacht slepen. We hebben er 60 jaar op gewacht en het zal zich wellicht niet snel herhalen.

 

Jo en Robert Bernaert

Jo en Robert stammen af uit een echte duivenfamilie. Hun vader, Wilfried zelf een begenadigd duivenliefhebber, had 5 zonen die allen actief waren in de duivensport. Vader Wilfried en zijn zonen haalden hoogtepunten op de fond. Zo werden ze in 1972 als 2° afgevlagd als nationaal kampioen van de Belgische Verstandhouding. In 2008 besloten Jo en Robert om samen te spelen. Jo (66) is een gepensioneerd bierhandelaar die zelfstandig met de duiven speelde. Hij haalde successen op de ½ fond tot zelfs vanuit Bordeaux. Na de afbraak van de ouderlijke woning week hij uit naar Oostduinkerke. Jammer, maar daar mocht hij geen duiven meer houden en werd zijn kolonie van 120 duiven op uitzondering van 6 opgeruimd. Robert(68) stond altijd in het onderwijs, eerst als leraar en later als directeur. Robert zorgde altijd voor de kwekers van zijn broer. Robert en Jo spelen puur voor het plezier, zelden of nooit wordt er geld op hun duiven gezet. Ondanks hun goede resultaten van de laatste jaren schuwen ze de media en lopen ze niet te stoefen over de prestaties van hun duiven. Robert is de man van de verzorging en wordt daarbij indien nodig bijgestaan door zijn broer Jo. Jo is de man van boodschappen, het opleren, inkorven, eten halen enz. neemt hij op zich.

Hun bestand en de rassen

Het seizoen werd aangevat met 20 weduwnaars (11 oude en 9 jaarse). Jaarlijks worden een 30-tal jongen gekweekt die allen de nationale vluchten moeten vliegen. Hun hoofddoel is deelnemen aan de zware fondvluchten. Het is slechts op die afstanden dat ze zich in de kijker kunnen spelen daar helemaal tegen de kust. De stam werd opgebouwd met  duiven van volgende herkomst; Gerard Chijs uit Koekelare, Deweerdt Kortemark, Van Bruane uit Lauwe, Andre Brouckaert uit Wervik, Van Lerberghe uit Elverdinge, Fernand Malfait uit Jabbeke, Co Van Dommelen St-Philipsland, Roger  Florizoone uit Nieuwpoort, Georges Van Maele uit Brugge en Eric De Vlaminck uit Hulste.

Simon, de nationale winnaar Pau 2013

Veel administratie hebben ze niet, maar van iedere duif weten ze de top prestaties zo uit het hoofd. Zo vertelden ze dat Simon naast topprijzen vanuit Cahors en Narbonne ook  87° nationaal vloog  vanuit Libourne. Nu haalt hij 1° nationaal Pau tegen 2075 duiven terwijl hij internationaal  11° werd tegen 8.527 duiven. De ‘Simon’ stamt af van de ‘Jonge Dax’ gekoppeld aan ‘796/06’. De ‘Jonge Dax’ komt uit De ‘Cahors’ van Deweerdt gekoppeld aan ‘Nijntje ’ van Fernand Malfait. De ‘Jonge Dax’ vloog 102° nationaal vanuit Cahors en 200° nationaal vanuit Irun. De ‘Cahors ’van Deweerdt vloog o.a. 7° nationaal Dax, 20°, 85° en 125° nationaal vanuit Cahors. ‘Nijntje’ is een dochter van de ‘Bettini’ van Fernand Malfait die 1° nationaal Dax won. Aan moeders zijde stamt ‘Simon’ af van de ‘796/06’ een duivin gekweekt uit de ‘Linkaard’ van Andre Brouckaert  gekoppeld aan het ‘Bont’ van Roger  Florizoone. ‘De Linkaard’ is de broer van ‘Dokus’ die 67° int. Barcelona won, ‘Napoleon’ die 86° int Barcelona won en ‘Hydra’ die 112° nat. Narbonne wist te winnen. Het ‘Bont’ van Roger Florizoone moet niet onderdoen voor haar afkomst, ze is een nazaat van zijn  ‘Barca’. Bij het nakijken van de pedigree is het duidelijk dat er geen peren onder een appelboom vallen.

We wensen de broers Jo en Robert nog veel duivengenot en wie weet moet ze geen 60 jaar meer wachten op een volgende nationale overwinning.

Britt