Skip Navigation LinksHome > Nieuws en artikelen
Nieuws
TitelDatum
We zijn vertrokken 20/05/2020
overlijdens bericht 20/04/2020
Kampioenenhulde-Rekkem en Grand Slam 5/02/2020
Grand Slam 2019 14/01/2020
Beste wensen 1/01/2020
Zalig Kerstfeest 24/12/2019
Belgische verstandhouding 10/12/2019
Euro Diamand Pigeon 9/12/2019
Grand Slam 6/12/2019
O.V.V. -F.V.O.V 3/12/2019
12345678910...
Strobbe Etienne (13/07/2014)

De “Rooie Barcelona” van Etienne Strobbe uit Ruiselede wint de 1e provinciaal uit Barcelona in W-Vlaanderen.

Ruiselede – het molendorp  op de grens tussen W- en O-Vlaanderen - kwam al meermaals in het middelpunt van onze nationale duivensport te staan door excellente prestaties en nationale overwinningen/ asduiven van een paar supersterke hokken en dit  vooral op de grote halve fond en lichte fond, namen gaan we er niet opzetten kwestie van niemand pijn te doen of te vergeten . Nu we het over Barcelona hebben, viel de eerste prijs provinciaal andermaal in de gemeente Ruiselede , namelijk ten huize Etienne Strobbe ,  zeg maar op een eerder kleine fondkolonie . Een fondkolonie uit noodzaak , die:  zoals Etienne het zelf getuigt, ontstaan is door het feit dat hij op die halve fond en grote halve fond steeds wekelijks  moest optornen tegen die formidabel spelende dorpsgenoten. “Op die afstanden kan ik met mijn duiven tegen die mannen niet concurreren en zo ben ik stap voor stap overgeschakeld naar de zware fond en alle voorzichtigheid in acht genomen is me dat redelijk goed gelukt. In 2013 had ik in de Fondclub ook de 2e prijs op Barcelona tegen 107 duiven .  Nu in ’14 de 1e op 98 duiven en de 1e provinciaal van 1434 duiven”.

We laten Etienne even aan het woord, want de provinciale zege is een totaal onverwacht  verhaal geworden.

“ Voor mij was het al een ganse dag vol spanning. Ik had precies het voorgevoel dat er iets zou gebeuren. Tijdens de voetbalwedstrijd Nederland tegen Argentinië liep ik om het kwartier naar buiten om even te controleren of er geen duif op het dak zat en ook door het feit dat er nog een paar tekort waren van de vlucht uit Argenton. Mijn elektronisch systeem was nochtans aangeschakeld, maar ge kent dat …. Barcelona is nog altijd iets meer om nerveus te zijn dan een andere vlucht, temeer dat ik ook in 2013 vroeg zat. Ik had er twee mee, dezelfde als vorig jaar ( toen 2e in de Fondclub) als 1e ingetekende en zijn broer “de Rooie Barcelona” als tweede ingetekende. Eénmaal de verlengingen in ’t voetbal startten , begon het hier in de streek fel te regenen en wegens het feit dat mijn Bricon-verlengkabel  uit drie stukken bestaat ( ze waren nochtans goed afgedekt tegen het regenwater  ) was ik toch bang dat er kortsluiting zou ontstaan en rolde ik de kabel in de gietende regen op. Toen ik hem aan het opbergen was ,  hoorde ik een duif op de pannen van het hok vallen. Of het één van Barcelona was , wist ik toen nog niet. Ik kwam vlug buiten en zag de duif al op de spoetnik zitten en dit in het donker en in die helse regenbui. Ik kon hem onmiddellijk vastnemen op de spoetnik ( het is een heel tamme duif) en hij zat in mijn handen te roepen en te ronken van contentement dat ie thuis was . Door het feit dat hij kletsnat was , zag ik niet of het een rooie of een zwarte was. Pas toen ik ermee in huis was gegaan , stelde  ik vast dat het de rooie was , mijn tweede ingegevene . Er was dus weinig tijd overgegaan tussen zijn val op het dak en de constatatie om 00u 14’23”. Ik ben in mijn leven nog nooit zo zenuwachtig geweest als toen, alles viel uit mijn handen bij het aanmelden  en om  de controle te tekenen. Nee ….. Nog nooit meegemaakt ”.

De “Rooie Barcelona”: 11-3124913 eindigde dus provinciaal als primus tegen 1434 duiven en nationaal staat ie op de voorlopige uitslag als 30e van 8764 d. De voor hem 1074,723 km afstand legde hij af aan 1282,49 m/min . Op de tweede plaats provinciaal staat Dr. Antoon Lenaert uit Anzegem die klokte om  23u 05’36” voor 1054,408 km en een minuutsnelheid van 1258,24 m . Dit was trouwens de enige westvlaamse Barcelonavlieger die geklokt was voor middernacht . Vader van de “Rooie Barcelona” ( inmiddels kreeg hij die naam) is een zoon van de “R4” van Cyriel Martens uit Deinze, de moeder is de “400-duivin”, afkomstig van bij Antoine Van Landuyt uit Vinkt . Als jaarling klasseerde hij zich o.a. op Tours  en op Limoges. In 2013 voor wat de nationaals betreft op Limoges en Cahors. “Wat ik ermee tegenkwam in 2014 , is weer iets raar “ : zegt Etienne. “ Op de eerste Clermont bleef hij 4 à 5 weken weg en kwam in redelijk goeie  toestand thuis. Ik verzorgde hem gedurende een 10-tal dagen zeer goed en liet hem Fontenay vliegen( goed 300 km met één nacht korf) . De week daarop zette ik hem op Chateauroux en ie won de 28e van 235 duiven in de Fondclub. Ik moet zeggen , hij kwam bijzonder fris thuis en dit was zijn laatste vlucht alvorens de korf in te gaan voor Barcelona “. “’t Is raar om zeggen maar ik had een voorgevoel dat deze duif tot iets speciaals in staat was, je mag dat natuurlijk niet te luid zeggen, maar vorig jaar was hij op één van de nationaals ook al eens na het invallen van de  duisternis thuis gekomen.”

Etienne startte het seizoen met 21 weduwnaars, vandaar dat het wat wikken en wegen is om toch maar aan enkele van de vele fondvluchten te kunnen deelnemen.  Op Cahors bvb had hij er 2 op 2, op Poitiers 3 op 5, uit Montluçon 4 op 6, op Limoges II 3 van de 6 en nu op Barcelona 1 op 2 . Het bestand van Etienne is samengesteld op basis van duiven van volgende liefhebbers: A & R De Saer – Gebrs Comijn  G & J – Cyriel Martens – Wijlen Jan Van Steelandt – Noël Lippens- Lionel Vermander – Roger Mylle – Wijlen Rog. Florizoone – Et. Devos . In de winterse peridoe zitten de vliegduivers in een hok met volière incluis. Ze werden gekoppeld op 20 maart en broedden een 5-tal dagen, zo startte het weduwschap. Jaarlijks ringt Etienne zo’n 50 à 70 jongen, waarvan de oudste duivers zeker 2 nationaals moeten vliegen, terwijl de duivinnen alle nationaals dienen af te handelen of wat er tenminste nog van overblijft .

Tot zover het Barcelonaverhaal van Etienne Strobbe uit Ruiselede die toen hij zijn duif aanmeldde kort na middernacht in het lokaal te Ruiselede/Wingene onmiddellijk contact kreeg met de verantwoordelijken van de vereniging, zij waren daar toen nog aan het werk i.v.m. de zaterdagvluchten die werden gelost. Chapeau voor die personen ! Weze dit een pluim voor  die vele maatschappijverantwoordelijken  die achter de schermen soms uren spenderen voor hun vereniging en voor hun liefhebbers.

Aan Etienne alvast onze hartelijke felicitaties. Een 1e provinciaal winnen op Barcelona is en blijft een grote eer .

J. Mestdagh